Flaen ønsker å bruke sin historie til å skape ny historie.

Publisert: Forfatter: Morten Skåningsrud Legg igjen en kommentar
Maxbo Håkon Rognlien

Maxbo Håkon Rognlien

Flaen sag & høvleri er en stor aktør inn i bærekraftsamarbeidet. De kommer inn i samarbeidet med en av de eldste bedriftene i bygda samt enorm kompetanse på foredling av tre. Bedriften ble etablert i 1951 av brødrene Arne og Torbjørn Rognlien. All drift har tidligere vært i forbindelse med Rognlisaga og i de senere år på Flaen. Nå har deler av driften flyttet ned til torget for å møte den veksten man tror kommer. Flaen ønsker å bruke sin historie til å skape ny historie.

  • Vi har hatt planer om å flytte butikken mer sentralt lenge. Vi har også hatt planer om å bygge et nytt bygg, men dette har vist seg vanskelig å få til økonomisk. Når skolen nå har åpnet og blitt en katalysator rundt torget og det ble ledige lokaler, så benyttet vi muligheten.

Håkon Rognlien ved Flaen sag & høvleri mener de har en plass i Hurdal, også i fremtiden.

  • Vi ønsker å være en lokal og nær aktør. Vi har et godt forhold til økolandsbyen og ønsker etter hvert å få til lokale leveranser også der. Vi tror også vi har mye å bidra med her i sentrum, både til snekkere og til hobbysnekkere.

Nye Hurdal sentrum skal i stor grad prydes i tre. Dette er selvfølgelig positivt for Flaen og de tror treverk kommer til å bli viktigere og viktigere i årene som kommer.

  • Tre er en veldig naturlig del av bygda. Med skogen som livsgrunnlag i flere hundre år og som en viktig identitet. Det ser ut til at det er et overordnet ønske om at sentrum skal bygges i tre. Ikke minst fordi tre har de miljøegenskapene det har, men også fordi det er et veldig fremtidsrettet byggemateriale.

Tre har noen miljøegenskaper man ikke finner i andre byggematerialer. Lagring av co2 samt lavere utslipp ved produksjon er noen av de egenskapene.

  • Det er ikke bare lokalpatriotismen som snakker når vi mener tre er fremtidsrettet. Co2 regnskapet ved bygging i tre, kontra mur og betong er det stor forskjell på. Det gjør at vi mener treverk er fremtidsrettet uansett hvor du ønsker å bygge i Norge. Vi ser også en klar tendens til at tre blir forestrukket i mye større skala enn før også ellers i landet.

Treprosjektet er et prosjekt mange har hørt om, men kanskje ikke vet så mye om. Rognlien er en av aktørene inn i dette tresamarbeidet og har en nærmere forklaring på dette.

  • Treprosjektet går ut på å få til en lokal produksjon av tre-elementer i tre, rettet mot å kunne bygge Aktivhus sine hus i økolandsbyen og andre prosjekter de har. Det har også noe større med seg i og med at Helen og Hard er med. De har jobbet med tre i lang tid og har en tanke om at fabrikken skal kunne produsere tre-elementer i større skala. Vi har et håp om at det i første omgang skal akkumulere i et signalbygg og deretter spre seg nasjonalt og kanskje også internasjonalt.

Det er lett å se forskjellen på en vanlig mann og supermann, men det kan være vanskeligere å vite forskjellen på vanlig tre og superwood.

  • Hovedforskjellen er at superwood har gjennomgått en patentert impregneringsprosess som gjør at du har fått impregnert treet hele veien igjennom. Impregneringen bevarer treets naturlige egenskaper uten noen form for celleodifikasjon. Oppsummert får du granas naturlige egenskaper med en økt råtebeskyttelse. Dette blir i sum mer miljøvennlig når man ikke behøver å male det.

Etter å ha pratet med Rognlien en stund kan vi slå fast at tre er et meget miljøvennlig byggemateriale og jeg fant det da naturlig å stille det store spørsmålet til slutt: Kan tre være løsningen på verdens klimaproblemer?

  • Det kan hvert fall bidra i riktig retning. Det er liten tvil om at det er langt mindra c02 utslipp knyttet til produksjon med tre kontra stål, betong og andre byggematerialer

 

Les også: Alt som lages av olje kan lages av tre

 

Del med andreShare on FacebookTweet about this on Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>