Bærekraft – kun et flott ord?

Publisert: Forfatter: Morten Skåningsrud Legg igjen en kommentar
Foto: Stock image
Foto: Stock image
Foto: Stock image

Bærekraft, ja. Et flott ord tenker mange. Flere av oss har hørt om mikkemus-effekten. Bærekraft handler om at man skal ha en jevn balanse mellom det økonomiske, sosiale og det klimavennlige. Vokser den ene bolken seg for stor, vil det gå utover en annen bolk. For stort fokus på økonomi og det vil ha en negativ effekt på det sosiale. I denne teksten vil vi forsøke å forklare hva som ligger bak bærekraft sett i et klimaperspektiv.

Bærekraft betyr at vi kan fortsette i samme spor som i dag. Har vi en bærekraftig løsning, behøver man ikke å gjøre endringer, da løsningen kan fortsette inn i evigheten uten at den vil ha en større negativ effekt. Bærekraft for planeten vår betyr at den kan fortsette å gjøre det den var ment å gjøre. Sørge for frisk luft, rent vann, produsere mat og tillate oss alle å ha en høy levestandard – for alltid. Det klarer den ikke i dag.

Bærekraft kan som sagt, kort oppsummeres med at vi ikke behøver å gjøre endringer, da gjeldende praksis ikke har større negativ effekt. Det vil si at en bærekraftig planet kan fortsette å gjøre det den er ment å gjøre. Sørge for frisk luft, rent vann, produsere mat og tillate oss alle å ha en høy levestandard i fremtiden. At planeten ikke er bærekraftig betyr at den ikke kan klare det overnevnte. Det er der vi er i dag.

For 20 år siden utviklet svenske forskere en definisjon av bærekraft i et klimaperspektiv med fire grunnleggende prinsipper. Disse fire prinsippene kan bli sett på som vår bruksanvisning for jordkloden. Følger vi dem, vil det være bra for vår planet. Fordi vi er en del av det systemet som er denne planeten, vil det også være bra for oss. De fire prinsippene er som følger:

  • Reduser vår avhengighet til fossilt brensel og tungmetaller.
  • Reduser vår avhengighet av syntetiske kjemikalier.
  • Reduser ødeleggelsen av naturen.
  • Ikke hindre mennesker verden over fra å få tilfredsstilt sine grunnleggende behov.

Etterspørselen etter jordklodens tjenester som rent vann, frisk luft og mat, øker etter hvert som befolkningen øker og levestandarden blir bedre. Men jordens evne til å produsere disse tjenestene reduseres som en effekt av måten vi lever. I vår søken etter velstand, vekst og suksess ødelegger vi mennesker det ene systemet vi er fullstendig avhengig av; naturen.

Jorden er et system og alt henger sammen. Samfunnet, klimaet og økonomien. For å leve bærekraftig må vi følge jordenklodens bruksanvisning både i hjemmet og på jobb. Hvis vi klarer å følge denne bruksanvisningen, kan vi jobbe sammen for å bli bærekraftig. Alle vil få bedre livskvalitet, vi vil kaste mindre, forurense mindre og vi vil skape mer vi setter pris på med samfunnet. Dett kan vi gjøre samtidig som vi forbedrer vår planets mulighet til å levere de tingene vi trenger for å overleve, i all overskuelig fremtid.

Del med andreShare on FacebookTweet about this on Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>