De beste julegavene

Publisert: Forfatter: Morten Skåningsrud Legg igjen en kommentar
3127822836_51aba53976_b

Selv om mange av oss syns det er gøy å løpe fra butikk til butikk lille juleaften, kan det være en god tanke å planlegge julegavehandlingen litt. Det finnes fortsatt tid til å gi en bærekraftig gave til de du kjenner. Før du tenker striesekk og vedkubber ber jeg deg lese videre. Du kan risikere å få en idé du liker.

Noen mener det er viktigst med kvaliteten på gavene. Det indre barnet i oss, forteller oss at det er minst like stas med mange gaver. Det første man skal tenke på om man ønsker å kjøpe en bærekraftig gave er om det finnes noen du kan spleise med. Da øker budsjettet og du kan få råd til å gi akkurat det du ønsker å gi.

Aktiviteter

5591534161_45d87612da_bJulens bestselger er sportsutstyr. Utallige statuser på facebook om hvor sprek du er har sørget for dette. Det er moderne å være sunn – en trend som er udelt positiv i et bærekraftperspektiv. Allikevel har det seg sånn at mye av det sportsutstyret som blir gitt bort i julen, ofte blir gjemt vekk i en krok for å samle støv. Det kan derfor være en idé å gi selve aktiviteten i gave. Gi bort et dagskort i skisenteret, en hyttetur for å gå på ski, en tur i curlinghallen eller et treningskort. Da har du en bærekraftig gave man ikke kan gjemme bort i en krok.

Fairtrade

6809452924_b9b666ba9b_k
Vi har det godt i Norge. Mange av oss liker å tenke at det burde være sånn i resten av verden og. En person alene kan ikke oppnå dette, men alle kan gjøre litt. Fairtrade gjør det mulig for deg å kjøpe produkter her i Norge til glede for både deg, dine venner og en arbeider på andre siden av verden. Ved å kjøpe Fairtrade viser du med tydelighet at du verdsetter de verdiene vi har i Norge og ønsker å gjøre en industri som setter pris på sine arbeidere, litt sterkere i kampen mot effektiviserings-samfunnet. Innen kategorien finner du både klær, mat og mengder av andre ting.

Mat

3127822836_51aba53976_b

Ja, du leste riktig. Julen handler for mange om god mat og hygge. Matvarebutikkene har over lengre tid tilpasset seg samfunnets økte stressnivå og tidspress ved å tilby mer ferdigprodusert mat. Dette er ikke forenelig med norske mattradisjoner i julen. Dette er tiden de fleste av oss har litt ekstra tid og ønsker å bruke den på hygge, gjerne rundt bordet. Har du en hobbykokk i deg eller sitter på en oppskrift ikke alle har? Lag mat eller drikke og gi det bort i julegave. Det gir garantert god stemning og gaven blir langt mer personlig. SE OGSÅ KOKEBOKEN FRA HURDAL

Unngå kjøpepress

Sustainable money

Kjøpepress er ikke bærekraftig. Hverken for egen lommebok eller for verden. I stedet for flunka ny Iphone, nettbrett eller andre ting til barna vil en sparekonto med noen kroner på glede langt mer i lengden enn en splitter ny Iphone. En Iphone varer litt over ett år, mens en spareavtale kan gi verdier og kunnskap vedkomne kan ta med seg livet ut.

 

Med ønske om en bærekraftig og god jul!

Del med andreShare on FacebookTweet about this on Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>