Nominert til årets bygg 2014

Publisert: Forfatter: Morten Skåningsrud Legg igjen en kommentar
Skolen

Bibliotek

Hurdal Skole og Kultursenter ble tidligere denne måneden nominert til prisen «Årets bygg og anlegg 2014». Den gjeve nominasjonen kommer fra Byggenæringen selv og kommunen er stolte av muligheten.

Juryen for Årets Bygg og Anlegg 2014 har nominert 8 kandidater til prisene årets Anlegg og årets Bygg 2014. Prisene deles ut  onsdag 18. mars på Byggegallaen i forbindelse med Byggedagene 2014 som arrangeres på Radisson BLU Plaza Hotel i Oslo. Hurdal Skole og kultursenter er nominert i klassen «Årets bygg» sammen med Bjørnsletta Skole i Oslo, Kjøpesenteret Fornebu S, Hamar kulturhus og Powerhouse Kjørbo.

— Vi står foran en meget vanskelig oppgave i begge kategorier, sier juryleder Arne Skjelle. Det å plukke ut vinnere blir en utfordring, men heldigvis har vi noen uker på oss før avgjørelsen faller på Byggegallaen 18. mars, sier Skjelle, på vegne av juryen.

Typisk for årets kandidater er vektleggingen av samarbeid og samspill i planlegging og gjennomføring av prosjektene.

— Vi ser høy fokus på miljø, HMS og kvalitet, men opplever også hvordan prosjektene erkjenner de utfordringer som dagens bygg- og anleggsvirksomhet gir for den som vil drive seriøst, fremholder Skjelle.

Tett samarbeid til det beste for alle parter
Skolen er bygd i tett samarbeid mellom Hurdal Kommune og utbygger. De åpenbare satsningsområdene gjennom prosessen har vært tett samarbeid, god kommunikasjon og energieffektivitet. Det tette samarbeidet med utbygger, er én av suksessfaktorene Hurdal Kommune drar frem fra prosessen. Heidar Asgeirsson, som har vært ansvarlig for prosjektet, mener det kan ha spart kommunen for penger og sørget for et bedre resultat.

IMG_0737
Heidar Asgeirsson i Hurdal Kommune

 

— Det er to hovedstrategier man kan bygge et bygg med. Noen velger stram kontroll og en kranglete tilnærming. Vi har valgt en vennlig tilnærming med fokus på god kommunikasjon gjennom hele prosessen. Jeg vet ikke om det er gjort undersøkelser på dette, men både byggherrer og utbyggere over hele landet legger til grunn at man sparer noen prosent på totalkostnaden og man oppnår et bedre resultat med denne tilnærmingen.

Oppgang
Trappen ned til de praktiske rommene.

 

Budsjettet på prosjektet var 196 millioner kroner. Prosjektets totalpris er på 194 millioner. Det betyr at prosjektet ble fullført hele to millioner kroner under det som var budsjett, noe som kommer godt med i en hver kommune. Til historien hører det til at første anbudsrunde endte med et for dyrt prosjekt. Kommunen valgte å slanke prosjektet og sende det ut på ny anbudsrunde.

Det sies at skolen er for liten, stemmer dette og hva er eventuelt planen for å ordne dette?

— Nei, det stemmer ikke, sier Asgeirsson og legger til at skolen per dags dato har 308 elever og har kapasitet til 400. Årets tiendeklassekull har ca 45 elever og neste års førsteklassekull er på cirka 30. Forholdet er omtrent likt mellom årets niendeklassekull og førsteklassekullet om to år. Det betyr at elevantallet kommer til å gå ned og fordelingen mellom klassene kommer til å jevne seg ut. Det er i dag et snitt på 20 elever per klasse og klasserommene har kapasitet til 26.

Bibliotek
Biblioteket

 

I Norge er vi vandt med at hus må males for å kunne vare over tid. Så er ikke tilfelle med skolen som står ubehandlet. Asgeirsson forklarer at det er med vilje, og at det er typen tre som muliggjør dette.

— Det var faktisk et forslag fra arkitekten. Det er tre typen malmfuru som er benyttet og er den satt opp riktig, er den bestandig slik den er. Den blir fort grå og varer lenge. Ved å gjøre det slik sparer også kommunen kostnader på sikt, da det krever lite vedlikehold.

Skolen
Skolen, sett fra nord

 

I tillegg til en bærekraftig økonomisk del, er miljøet godt hensyntatt i prosjektet. Byggene er bygs som lavenergibygg, noe som har gjort at prosjektet har fått enova-støtte. Det var stor fokus på tetthet under byggingen og skolen varmes opp av et fjernvarmeanlegg lokalisert rett ved siden av skolen.

— At dette er et lavenergibygg betyr at det brukes svært lite kwh per kvadratmeter i belysning og oppvarming. I tillegg varmes skolen opp av et flisfyringsanlegg, noe som gjør miljøeffekten av bygget svært god, avslutter Asgeirsson.

Flere bruksområder for flere mennesker.
Det er ingen tvil om at Hurdal skole og kultursenter er et flott prosjekt. Sammenlignet med konkurrentene har bygningene svært mange bruksområder, for svært mange forskjellige mennesker. Skolebygget har stort fokus på praktiske fag og sosiale rom med blant annet mekkerom og kino, samt tribune i idrettshallen. Skolen er i følge ordfører, Runar Bålsrud mye mer enn bare en skole.

Sløyd
Sløyden

 

— Skolen er bygd for å gi gode rammer for læring og utvikling, og vi synes det har vært viktig å tilrettelegge for gode rammeforhold også for praktiske fag. Disse har lett for å bli nedprioritert ved bygging av slike bygg. Hurdal skole og kultursenter er mye mer enn en skole, det er et fyrtårn og en møteplass for hele bygda. Derfor er det viktig å legge til rette for aktiviteter utover skoleaktiviteter, og skape gode arenaer for flerbruk. Kinoen, alllrommet og idrettshallen er gode eksempler på dette, mener Bålsrud.

KinoAuditorium
Auditorium og Kino

 

Skolen er en del av det pågående bærekraftprosjektet. Miljøet har vært viktig gjennom hele prosessen. Bålsrud mener kommunen må gå foran som et godt eksempel.

— Dette er viktig for helheten og troverdighet rundt vår bærekraftsatsing, og fornuftige valg for fremtiden. Vi kan ikke pålegge andre høye krav om vi ikke gjør det samme overfor oss sjøl. Samtidig er det viktig at innemiljø og arbeidsforholdene for elever og personale er godt, og at trivselsnivået er høyt.

Flisfyringsanlegget.
Flisfyringsanlegget.

God befolkningsvekst
Hurdal Kommune opplever en god befolkningsvekst, og har hatt en jevn tilstrømning av mennesker siden 2007. Det siste året viser statisikken (tall fra SSB) at stadig flere småbarnsfamilier flytter til bygda i 2014. I den sammenhengen, hvor viktig er skolen?

— Jeg tror det er meget viktig. Når barnefamilier skal etablere seg er det spesielt to ting som er grunnleggende for at de skal vurdere å flytte: gode barnehager og  god skole.

Det blir spennende å se hvem som stikker av med prisen for årets bygg. Kanskje blir det Hurdal skole og kultursenter? Vi kommer tilbake med resultatet.

Gang med mange arkitektoniske detaljer.
Gang med mange arkitektoniske detaljer.

 

Del med andreShare on FacebookTweet about this on Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>