Konkrete planer om bærekraftlinje

Publisert: Forfatter: Morten Skåningsrud Legg igjen en kommentar
Foto: Morten Skåningsrud
Foto: Morten Skåningsrud
Foto: Morten Skåningsrud

Hurdal Verk folkehøgskole har i lengre tid vært interessert i bærekraftig utvikling og har nå konkrete planer om en egen linje på skolen allerede fra høsten 2016.

I dag møttes Simen Torp fra Hurdal Ecovillage og Knut Harald Bergem fra Hurdal Verk folkehøgskole til en prat om en bærekraftlinje. De har allerede kommet et stykke på vei og jobber nå med utkastet til det som skal bli en bærekraftig, allmenndannende linje ved folkehøgskolen.

Foto: Morten Skåningsrud
Foto: Morten Skåningsrud

Folkehøgskolene i Norge har et samfunnsoppdrag som går på allmenndanning. Det handler om at man skal forsøke å finne retning i livet og lære å ta gode valg, samtidig som man har det gøy og møter nye mennesker. En bærekraftlinje er en naturlig del av dette, mener Bergem og legger til at det er viktig å være tidlig ute.

— Vi ser en tendens til at folkehøgskoler blir mer og mer reisebasert. Samtidig ser vi at i fremtiden så må dette endres. Bærekraft er et tema som vokser, og det gjelder å være tidlig ute for å få flere bein å stå på.

Friluftsliv er en populær linje. Bare i Norge har nærmere 150 folkehøgskoler dette tilbudet, og konkurransen er tøff.

— Det er viktig for oss å kunne tilby noe ekstra til elevene. Nå er det fire skoler i landet som har planer om en bærekraftlinje. Linja passer godt i bygda vår, både med tanke på naturen og det prosjektet som er i gang. Vi har dermed et naturlig fortrinn når søkere skal velge og vrake i folkehøgskoler.

Hurdal er i ferd med å etablere seg som bærekraftdalen på folkemunne. Med en sentrumsutvikling på trappene, utvikling i østgreina, matprosjektet, treprosjektet, økolandsbyen og ikke minst satsingen til hotellet på kortreist mat, faller en bærekraftlinje naturlig inn i det som etter hvert er Hurdal. De ønsker et tett samarbeid.

— Vi føler et tett samarbeid med allerede eksisterende aktører blir viktig. Vi ønsker å være flinke til å hente kompetanse fra mange steder, men det er ikke alltid vi trenger å gå over bekken etter vann, enes Torp og Bergem om.

Simen nevner spesielt det fremtidige bærekraftakademiet som en naturlig samarbeidspartner.

Selv om høsten 2016 virker langt unna, har de ikke mer enn tiden av veien. De håper å kunne være ferdig med noe som ligner en konkret plan allerede til sommeren, slik at man er klar til elevene kommer neste høst. Kanskje også til bærekraftfestivalen.

— Vi ønsker å komme i gang med markedsføringen av linja så raskt som mulig. Vi pleier å begynne markedsføringen til året etter omtrent når de ferske elevene ankommer skolen. Det kommer også en bærekraftfestival som det kanskje kan være aktuelt å få til noe i forbindelse med.

Det er ennå et lite stykke igjen får noe er planen er klar. Da vi snakket med dem, arbeidet de med utkast til en skisse. Mye kan skje og mye kan forandre seg, men at prosjektet er lovende og at det blir noe av – det er det ingen tvil om.

Del med andreShare on FacebookTweet about this on Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>