Fremdrift i fremtidssmia

Publisert: Forfatter: Morten Skåningsrud Legg igjen en kommentar
Foto: Morten Skåningsrud
Foto: Morten Skåningsrud
Foto: Morten Skåningsrud

Finansieringen til fremtidssmia er på plass og prosjektet har for alvor begynt å ta form. Vi tok en tur og besøkte de på gamle Kjerkeretsen Skole og forhørte oss om prosjektet, samt fikk en forklaring på hva en fremtidssmie er (Se video)

Hurdal Kommune solgte for en tid tilbake Kjerkekretsen til initiativtakerene bak Økolandsbyen. Tanken var å utvikle det gamle skolebygget til en grønn næringshage, til gode for innbyggerne i Hurdal og andre. Prosjektet er godt i gang og vi kan se konturene av noe stort.

Prosjektet bærer preg av eiere som drømmer stort og gjennomfører. Dette er en rød tråd gjennom det hele. Skolen er per dags dato ikke til å kjenne igjen med store, åpne rom. Dette er tydelig allerede da vi satt føttene innenfor hoveddøren.

— Taket i inngangen blir hevet. Dette skal bli en attraktiv og tiltrekkende resepsjon, servicekontor eller lignende, der folk kan henvende seg. Håper er å kunne ha en fast ansatt til å være der og ta i mot gjester.

Videre inn i gangen, der lærerværelse og klasserom har vært tidligere er mange vegger tatt ned. Interiøret som tidligere har vært preget av vinylgulv, vil nå bli preget av tre. Nærmere bestemt et stort og flott eikegulv.

— Det blir hovedsaklig to ting i dette området. Ett område der man kan sitte ned, surfe på internett, drikke kaffe og slappe av. Inn til Venstre blir det en liten dagligvare med kortreist mat, sier Torp engasjert.

Det er tydelig at mat er en viktig del av dette prosjektet. Det blir enda tydeligere etterhvert som vi forlater murbygget og går over i det gamle skolebygget. En stor, majestetisk og imponerende bakerovn er det første som møter oss. Torp blir mer og mer engasjert etterhvert som han forklarer funksjoner og hva som er mulig å oppnå med en slik ovn. Uten å gå for langt, kan jeg si at en matglad skribent ble engasjert også.

IMG_0759
Foto: Morten Skåningsrud

 

— Bakerovnen gir alle muligheter. Den er fyrt på ved og holder en jevnt høy temperatur. Det er mulig å justere fuktigheten på den, noe som gir grunnlag for helt fantastiske pizzadeiger, brød og andre bakervarer. Når vi vet at kornet kommer til å bli høstet like i nærheten så må det bli bra, sier Torp med et smil om munnen.

Bakerovnen blir selve monumentet i en moderne kafé. Tidligere denne uken ble det utlyst en stilling der man ønsker en faglært baker. Bakeren kommer til å få alle mulige forutsetninger for å levere gode produkter med denne ovnen og ikke minst bakebordet, som også er imponerende flott. I tillegg kommer det til å bli servert is og annet som naturlig hører hjemme i en slik sammenheng – selvfølgelig økologisk.

Det er bare å glede seg.

Hva er en fremtidssmie? Se video.

Del med andreShare on FacebookTweet about this on Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>